Orașul meu, Cluj-Napoca, a dat dovadă de demnitate în cele două săptămâni dintre turul I și turul II. Demnitate înseamnă să-ți ceri drepturile ferm, să nu pleci capul în fața amenințărilor, să ai conștiința curată.
La protestele împotriva guvernului care nu acordă dreptul de vot diasporei s-au mobilizat mii de clujeni, iar aseară în număr record, estimat între 8000 și 20.000. Sunt foarte mulți într-o Românie în general apatică și care nu reacționează prin societatea civilă.
Clujul are un avantaj: apropierea geografică dar și sufletească față de Roșia Montană. Conștiința civică a clujenilor s-a dezvoltat enorm în perioada protestelor împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Atunci au învățat majoritatea cetățenilor că pot ieși în stradă, că pot să-și ceară drepturile, că se pot opune abuzului, distrugerii și hoției. Timp de 12 săptămâni, am ieșit atunci în fiecare duminică în stradă și am cerut oprirea proiectului minier. În acele săptămâni ne-am transformat, curajul de a cere public s-a amestecat cu conștiință noastră și a devenit parte din noi.
Aseară s-a văzut acest lucru. Clujenii mei au venit cu Declarația de la Cluj, o sinteză atât de clară a lucrurilor care trebuie schimbate în România. În cuvinte puține, limpezi, această declarație poate schimba în bine fața României dacă se pune în practică. Iată un filmuleț emoționant cu secvențe de la protestul din 14 noiembrie 2014, cu două zile înaintea votului, unde se vede cât suntem de uniți. Până la urmă Victor Ponta a reușit să ne unească… împotriva lui.
Prin minciunile sale, prin corupții din PSD cărora le ține spatele, prin afacerile derulate de PSD cu statul, prin deturnarea fondurilor de la autostrăzi spre primari și spre biserici, prin represiunea împotriva locuitorilor din Pungești, prin taxele instituite, prin aroganța, miștocăreala și iresponsabilitatea care îl caracterizează, Victor Ponta ne-a unit. Pericolul cel mai mare este ca PSD-ul să dețină puterea completă prin funcțiile de prim-ministru și de președinte.
Clujul, orașul meu, și-a luat numele de la romanul Clusium, care înseamnă “închis”, un loc închis între dealuri. În limba maghiară el este Kolozsvár și, printr-o coincidență în limba germană este Klausenburg. Mâine voi vota la fel cu orașul meu, voi vota cu Klaus….enburg.
Mulțumesc lui Daniel Turean pentru fotografie.