În lume există multe specii de animale care se camuflează schimbându-și culoarea. Cameleonul este cel mai cunoscut, dar între reptile mai sunt și șopârlele anolis. De asemenea, anumite specii de amfibieni (broaște), cefalopode (caracatița, sepia) și pești își schimbă culoarea pentru a se ascunde sau pentru a comunica. Poate nu v-ați gândit imediat, dar și păsările și mamiferele își schimbă culoarea, însă acest proces durează mult mai mult: vulpea polară, iepurele polar, iepurele de Alaska, masculii de rață, ierunca alpină și altele.
Caracatițele își schimbă culoarea aproape instantaneu, în milisecunde. Șopârlele anolis în câteva secunde, vulpea polară în 10-12 săptămâni. Nu am spus însă despre insecte. Gândacul țestoasa aurie își schimbă culoarea dacă este deranjat sau chiar în timpul împerecherii, totul se desfășoară în câteva secunde. Dintre păianjeni sunt două specii care își schimbă și ei rapid culoarea când sunt deranjați, însă există un păianjen mult mai lent, un fel de ardelean al păianjenilor.
În funcție de floarea pe care o alege, cel mai adesea margaretă sau floarea soarelui, femela de păianjen crab își schimbă culoarea în alb sau galben pentru a se camufla. Culoarea de bază fiind alb, păianjenul crab are nevoie de până la 25 de zile pentru a deveni galben și de 6 zile pentru a deveni din nou alb.
Această lentoare de ardelean este compensată de viteza de atac. Prinde fulgerător prada și injectează veninul care o paralizează. Femela are niște pete roșii pe abdomen care nu îi strică totuși camuflajul: insectele care reprezintă prada lui sunt “oarbe” la culoarea roșie și pentru ele păianjenul nu are culori diferite în spectrul UV. Dar păsările care sunt prădători sunt sensibile la roșu și petele de pe abdomenul femelei au rol aposematic, de avertizare.