“Văzutu-mi-i-ai pe acei tigri negri, roșii, ca niște iaurgii?”
Cu câte cratime se scrie “văzutu-mi-i-ai”? Era întrebarea care mă teroriza. Dar câți “i” să pun la finalul cuvintelor “tigri negri”? Era a doua întrebare care mă teroriza.
“Văzutu-mi-i-ai pe acei tigri negri, roșii, ca niște iaurgii?” era propoziția preferată a tatei pe când eram în clasa a II-a și îmi dădea dictare în fiecare seară. Venea în cameră, închidea ușa, stătea în spatele meu și chinuia cuvintele. Includea întrebarea aceasta în fiecare dictare, indiferent de temă. Dacă treceam cu bine de această propoziție atunci eram salvat, depășeam momentul greu al serii.
Iaurgii? Nu mi-am pus niciodată problema dacă înseamnă ceva. Știam doar că iaurgiu se termină cu “iu”, la plural se termină cu “ii” și la plural articulat cu “iii”. Abia azi am avut curiozitatea să caut sensul acestui cuvânt: “persoană care prepară sau vinde iaurt”. Cât despre sensul întrebării… iacătă-mă-s la a doua tinerețe și nici până azi nu l-am înțeles.
am fost sa votez impotriva gardurilor de la postul precedent, si ma intrebam daca te-ai trecut independent sau mai faci parte dintre membri 🙂 omega. E tare propozitia cu care te teroriza tatal tau! Multa lume – persoane publice chiar – sau persoane din diverse pozitii sociale in care te-ai astepta sa fi 🙂 fost promovati la gramatica la vremea lor, cred ca nu trebuia 🙂 sa fie! uff, cred ca mi-a fost greu sa scriu fraza asta :)) . Ma surprind si eu intrebandu-ma de multe ori cum e corect
Ești mortal, Ciama. A naibii gramatică, ce grea e!