În 23-24 ianuarie am schiat din nou la Sinaia, pe Carp, după ce în urmă cu doi ani fusesem prima dată. A fost prima ieșire la schi din acest sezon, întrucât multă zăpadă nu a prea fost pâna acum. Ne-am adunat opt oameni: Lavinia si Florin, Oana si Adi, încă 3 prietene ale Oanei şi eu.

    Urmeaza câteva probleme tehnice şi de echipament, neinteresante probabil. Pozele sunt mai jos.

    Eram cu o pereche de schiuri primite de la un prieten și nu mă mai dădusem cu ele, aveam niște bețe telescopice tot neîncercate la schi și o cască purtată o singură dată. Pe scurt, neobișnuit cu echipamentul. Cabina a urcat abia la ora 12, motiv suplimentar de ciudă. Primele coborâri m-au dezamăgit foarte. Fără experiența de sezon si fără să cunosc echipamentul, pe zăpadă alternând între pulver, bulgări înghețați și pietre, m-am ales cu niște căzături care mi-au stricat tot cheful.

    Între timp am observat că:

    • bețele telescopice se tot scurtau deși filetul era strâns la maxim și nu-l mai puteam nici desface
    • rozeta de la unul din ele s-a tot rupt până am ramas fără ea și când punctam se împlânta în zăpadă
    • mânerul de cauciuc de la un băț s-a dezlipit și alunecase în jos pe tijă, oprit în rozetă (cea care mai exista)
    • mănușile de schi nu intrau în chingile bețelor care erau cam scurte și nu se mai puteau lărgi
    • legăturile erau astfel reglate încât centrul de greutate era la maxim în față și schiurile intrau cu nasul în zăpada afânată
    • legăturile din spate erau reglate cu o poziție mai lungi și nu prindeau clăparul suficient de bine
    • eram mai greu decât setarea legăturilor și mi se deschideau prea ușor
    • casca “prindea” frig pe la urechi și vântul rece (erau -13 grade) mă îngheța pe telescaun

    Deja eram frustrat, îmi era ciudă pe mine că nu încercasem echipamentul dinainte sau că nu aveam unul de rezervă, mă temeam de o nouă căzătură și prinsesem frică de anumite pante. Am luat o pauză, m-am oprit și m-am gândit ce sa fac. Iată ce am făcut:

    • am apelat la nenea de la închirieri schiuri să-mi regleze centrul legăturilor; deși m-a refuzat la început și nici nu m-a crezut, a adus apoi cea mai mare șurubelniță pe care am văzut-o vreodată și a reușit sa-mi desfacă legăturile și să le mute cu totul mai în spate, fix pe centrul de greutate
    • cu șurubelnița mea am strâns legăturile ca să-mi prindă fix clăparul și le-am potrivit la greutate
    • am reușit să desfac bețele și să le strâng din nou, am introdus doar patru degete (fără degetul mare) prin chinga bețelor și le-am folosit astfel
    • mi-am luat o canadiana/bandană/banderolă din polar pe sub cască și m-am încălzit la urechi

    Altă viață, pe cuvânt! Am început să mă simt bine, să leg virajele, n-am mai căzut, m-am bucurat de peisaj și de schi. Am încercat și pârtiile Târle și Papagal, am făcut viraje din săritură acolo unde nu era loc, am făcut poze. Învățăturile le-am tras cu vârf și îndesat: dacă nu ai echipamentul potrivit și reglat de acasă, la fața locului este mult mai greu să improvizezi.

    Tot versantul dintre Cota 2000 şi Cota 1400 este o zonă largă de offpiste. Deşi pârtiile Carp, Târle, Papagal sunt trecute pe hărţile zonei de schi Sinaia, ele nu sunt bătute, marcate, amenajate, delimitate. Din loc în loc există nişte stâlpi cu marcaje negre care în niciun caz nu te pot ajuta pe ceaţă sau vizibilitate redusă. Zonele de abrupt nu sunt delimitate, astfel încât cei care nu cunosc configuraţia versantului pot cădea de la înălţime. Recomand ca primele coborâri să se facă împreună cu un cunoscător al zonei.

    Dar peisajul este extraordinar, libertatea este maximă. Poţi alege orice variantă de coborâre, în stil freeride, freestyle, alpin. Nu eşti îngradit de pârtie, nu e niciodată aglomeraţie, cobori prin pulver, printre brăduţi, printre colţi de stâncă. Pârtia limitată, aglomerată  şi scumpă din Valea Dorului nu mai prezintă niciun interes.

    Nu pot să nu fiu de acord cu comparaţia foarte inspirată facută de Lavinia: “Nu-i înţeleg pe cei care schiază numai pe pârtia din Valea Dorului. E ca şi cum ţi-ar plăcea să conduci maşina numai pe autostradă”.

    vedere de la cota 2000
    vedere de la Cota 2000
    pe Târle
    pe Târle
    pe carp
    pe Carp
    vedere spre V. Soarelui și Padina
    spre V. Soarelui și Padina
    vânt pe Valea Dorului
    vânt pe Valea Dorului
    Carp - o porțiune abruptă
    Carp - o zonă abruptă
    Lavinia & Florin
    Lavinia & Florin
    Oana & Adi
    Oana & Adi
    vedere spre Vf. cu Dor
    vedere spre Vf. cu Dor
    Valea lui Carp
    Valea lui Carp
    Sinaia văzută de la Cota 1400
    Sinaia de la Cota 1400

    One Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *