Salento este numele regiunii care reprezintă “tocul” Italiei. Încep concediile de vară, un moment bun pentru a descoperi fantastica zonă din sudul Italiei chiar în acest sezon. Majoritatea turiștilor sunt italieni, am auzit destul de rar alte limbi. Articolul NU este pentru cei care preferă plajele aglomerate, cu umbreluțe, șezlonguri, cu bar pe plajă și suveniruri. Este pentru cei care preferă să exploreze un pic zona, să încerce plaje mici și necunoscute, să străbată păduri de pini și să coboare sau să urce câteva trepte tăiate în faleza stâncoasă. Unele locuri de parcare sunt pe terenul persoanelor fizice care percep o taxă de 2-3 EUR. Iată câteva dintre plajele provinciei Lecce din Salento.

    Torre San Stefano
    Cel mai spectaculos peisaj se găsește în apropierea parcării de lângă Torre San Stefano. Plaja este minusculă și foarte aglomerată, dar malul stâncos și neted oferă destul loc amatorilor de natură. În mal se află o peșteră adâncă și înaltă care înaintează până sub parcare, iar după peșteră este locul preferat de tineri, de unde se poate sări în apa turcoaz. Faleza înaltă merge spre nord și de pe ea se pot admira golfuri superbe, poduri naturale sau turnuri calcaroase rămase în picioare în mijlocul apei.

    Torre Specchia Ruggeri
    Sunt câteva plaje mici chiar în localitatea cu același nume, la sud de turn. Toate sunt foarte aproape de șosea, cu nisip, cu golfulețe înlănțuite, mărginite de o faleză de câțiva metri înălțime. Pot fi aglomerate pentru că sunt foarte accesibile. Nu au umbră naturală decât imediat sub faleză.

    Grotta della Poesia și situl arheologic Roca Vecchia
    Roca Vecchia este un sit arheologic din epoca bronzului (de acum 4000 de ani) unde se pot vedea construcții monumentale din acea perioadă. În anii 800 BC adăpostea unul dintre cele mai mari sanctuare unde se opreau toți navigatorii și comercianții pentru a se închina zeilor. Lipite de situl arheologic sunt două mini plaje ascunse vederii (Spiaggia di ‘Nfocaciucci) și mai ales Grotta della Poesia.

    Grotta della Poesia este o piscină naturală de 30 x 15 metri, aproape de mare, formată prin prăbușirea tavanului unei peșteri. Pârâul din peșteră se vărsa cândva în mare, iar numele Poesia vine de la Posia care înseamnă “apă dulce”. În prezent valurile mării intră în această peșteră-piscină și creează un efect unic de mare secretă și intimă, conținută între pereții de calcar. Grota este un loc preferat pentru făcut baie, inclusă în topul celor mai frumoase piscine naturale din lume.

    La 100 de metri se află perechea mai mică a Grottei della Poesia, în care au fost descoperite inscripții messapi și care este îngrădită. Urme ale populației antice numite messapi (secolul 8 BC) se mai văd și azi în faleza înaltă (20 de metri) care ascunde locuințe, trepte săpate în piatră și șanțuri de drenare. Zona este aproape de șosea și de câteva parcări amenajate.

    Torre dell’Orso
    Este o plajă mare, lungă, cu nisip alb și intrare lină în mare, dar este sufocată de umbreluțe și șezlonguri. Totuși în partea de sud, unde sunt și cele două stânci numite Le Due Sorelle, este o zonă de plajă liberă care este umbrită dimineața datorită falezei înalte. Accesul deasupra falezei se face din capătul plajei, pe o potecă nisipoasă care urcă până sus, pe lângă peretele de stâncă. De acolo panorama este spectaculoasă, privirea acoperind peste 600 de metri de plajă, inclusiv stâncile Le Due Sorelle izolate în mijlocul mării. Urmând poteca tăiată în vegetație, de-a lungul mării se întâlnesc câteva golfuri stâncoase și inaccesibile, dar și formațiuni săpate de apă. Din loc în loc apar intrânduri în pădurea de pini unde, curios, toți copacii sunt înclinați în aceeași parte. În special la apus, culorile rocilor și ale vegetației sunt incredibile.

    Grotte dell’Acqua Dolce
    Nu este o plajă, ci un fenomen carstic surprinzător. Apa de ploaie și roua se infiltrează prin platou și devin acide, dizolvă rocile carbonatice de pe malul stâncos (calcarul) și formează elemente carstice specifice peșterilor. Apa dulce se scurge apoi în mare, dar înainte de asta trece prin niște bazine săpate de mâna omului pentru a o stoca. Se vede că pe malul mării apa dulce era la mare preț, dacă s-au justificat eforturile de a săpa în piatră aceste bazine.

    Baia della Pastiddhuzza
    Este un golfuleț mic cu nisip, mărginit de stânci, situat între Conca Specchiulla și plaja San Giorgio. Foarte puțin vizitat, este locul ideal pentru cine caută intimitate.

    Conca Specchiulla
    O plajă ascunsă sub o faleză înaltă, accesibilă numai pe treptele săpate în stânca falezei. Situată în apropierea satului de vacanță omonim, plaja este destul de populată, dar are nisip fin și intrare lină în mare. În plus, oferă panoramă frumoasă asupra zonei. La capătul sudic se poate trece prin apă în următorul golf, unde se găsește o altă plajă cu nisip unde de obicei nu este nimeni.

    Torre Fiumicelli
    Între plajele amenajate de la Frasanito și Alimini Resort se află o plajă lungă și sălbatică, o fâșie de nisip mărginită de dune înalte în spatele cărora se ascunde o vegetație mediteraneană impenetrabilă. Plaja este accesibilă numai pe la cele două capete amenajate, dar după 100 de metri nu se mai înghesuie nimeni și poți fi singur. Expunerea plajei face ca seara să fie umbrită.

    Caletta Toraiello
    Un alt golf retras, stâncos, unde apa este mai liniștită și vin foarte puțini turiști. La fel ca la celelalte plaje, de la locul de parcare traversezi o pădure de pini sau străbați poteca tăiată în tufișuri de jnepeni.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *