rezervația de bujori de stepă – Zau de Câmpie

    naturăturistice

    Am auzit de Rezervația de Bujori de Stepă din Zau de Câmpie de mai mulți ani, am încercat să o vizitez anul trecut de 1 mai, dar primăvara timpurie făcuse ca florile să-și piardă petalele deja. Anul acesta am urmărit știrile și pozele altora, așa că am ales bine momentul. Accesul în Zau de Câmpie se poate face din Luduș, din Sărmașu sau Câmpia Turzii. De acolo mai sunt 5 kilometri pe drum de țară iar ultimul kilometru pe un drum de pământ cu piatră care poate pune probleme la ploi abundente. Intrarea este gratuită, dar puteți contribui cu o sumă minimă pentru îngrijirea rezervației și înmulțirea plantelor, de care se ocupă benevol și cu atâta pasiune custodele Octavian Călugăr.

    Rezervația de la Zau de Câmpie este singura rezervație naturală de bujori de stepă din Europa! Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) este diferit de bujorul românesc (Paeonia peregrina) prezent în Dobrogea sau Muntenia, dar ambele sunt specii rare și protejate prin lege. O floare trăiește 80 de ani și are nevoie de 7-14 ani de la plantarea seminței până când înflorește prima dată.

    Am fost martorul unei discuții legate de un turist care a rupt un bujor de stepă chiar din rezervație. Să omori cu intenție o plantă rară din singura rezervație din Europa, plantă care crește atât de greu și este atât de longevivă, mi se pare o sfidare și o crimă. Dl. Călugăr a promis că va planta 20 de semințe să compenseze această pierdere.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *