În anul 1957 bunicul meu din Sighişoara, Viorel Boroş, care atunci avea 37 de ani, deţinea o sumă de bani şi intenţiona să-şi cumpere un ceas şi o bicicletă. A reuşit să cumpere de la un sas din Sighişoara acest ceas de buzunar care a funcţionat foarte precis până la un moment dat. Bunicul l-a dus la reparat la ceasornicarul Mola din Sighişoara, singurul care se încumeta să treacă de al doilea capac al ceasului cu o şurubelniţă în mână. Se pare că timp de 5 ani (!) nu prea a avut curaj să-l repare şi ceasul a stat la ceasornicărie în tot acest timp. Apoi, văzând că îl lasă ochii şi începe să-i tremure mâna, Mola şi-a luat inima în dinţi şi a făcut ceasul să meargă, dar niciodată cu aceeaşi precizie ca la început, iar cronograful nu mai funcţiona deloc.
În 1977 a început să-l poarte unchiul meu, Călin, dar ceasul era inutilizabil ca instrument de măsurat timpul pentru ca nu mai avea precizie deloc. Aşa că unchiul şi-a luat un ceas Raketa cu 150 de lei (erau mulţi bani pentru acea vreme) şi a abandonat Tavannes-ul. În acel an am venit eu pe lume, pentru ca 31 de ani mai târziu să-l regăsesc şi să-i înţeleg importanţa în istoria orologeriei legate de România. Prin munca enormă a lui Claudiu M. Burlan (Fellow of the British Horological Institute, a treia generaţie de ceasornicari), orologiul este acum în viaţă, într-o stare perfectă.
Fac o paranteză despre evoluţia celeilalte sume de bani pe care bunicul o alocase bicicletei. A tot amanat să-şi cumpere bicicleta, până când s-a gândit că nu mai e la prima tinereţe să umble cu bicicleta şi s-a reorientat către o motocicletă. Din nou a amânat decizia de a-şi lua motocicleta până i-a trecut şi vremea de dat cu motorul. Apoi s-a înscris pe lista de aşteptare pentru o maşină Trabant – aşa era pe atunci, trebuia să stai la coadă ani de zile pentru o maşină. A aşteptat cuminte după Trabant, pe undeva bucuros că nu-i mai venea rândul. Când s-au sistat livrările la Trabant, celor înscrişi pe listă li s-au oferit ultimele Dacii 1100. Astfel că în septembrie 1970 n-a mai avut ce face şi a cumparat o maşină Dacia 1100 cu care a mers mai bine de 15 ani. Se vede că a achiziţionat foarte repede ceasul Tavannes, dar pentru a-şi lua un mijloc de transport a durat 23 de ani!
Istoric
Colegii de pe forumul ceasornicar.ro/forum au cules informaţii preţioase despre aceste ceasuri, le mulţumesc frumos:
- între anii 1940-1944 Armata Română a achiziţionat de la firma Tavannes/Cyma un lot de cel puţin 2200 de ceasuri pe care le-a distribuit ofiţerilor săi
- fiecare exemplar are gravat câte un număr de serie pe capac şi pe carcasă, al meu fiind unul dintre cele mai “bătrâne” de sub umbrela forumului, cu nr. 270
- majoritatea ceasurilor din acest lot au gravat pe capacul din spate M.A.N.-S.S.A.U., care demonstrează apartenenţa lor la Ministerul Apărării Naţionale – Subsecretariatul de Stat pentru Armata de Uscat şi le încadrează în perioada 1940-1944.
Date tehnice
Ceasul este un cronograf de buzunar şi cântăreşte 83 de grame fără lanţ.
Este echipat cu mecanism Excelsior Park calibrul 19”’ (19 lignes, 42.5mm diametru) cu 17 rubine, 18.000 vibraţii pe oră (4 Hz), spiral Breguet, balansier cu regulator, rezervă de mers de 40h, secundar mic la ora 6 (sub-second). Cadranul este marcat “Tavannes Watch Co.”, are tahometru in spirala de la 15 pana la 500 km/ora, marcat în limba română “KILOMETRI PE ORA”. Cronograful măsoară până la 30 de minute şi are gradaţii de 1/5 secunde.
Carcasa este marcată “270”, acelaşi număr fiind inscripţionat şi pe interiorul capacului, reprezentând numărul de serie al acestui lot. Pe al doilea capac este inscripţionat “Tavannes Watch Co Grands Prix”.
Mecanismul este marcat “Tavannes” şi, un obicei foarte rar intalnit, are o casetă cu piese de schimb pe al cărei capat scrie in limba română: “DEDESUBT PIESE DE SCHIMB + PATENT”. Sub capac se găsesc un şurub de prindere al “hebly” sau “Setting lever”, un şurub normal de pod şi bolţul pârghiei de pornire a cronometrului (muţumesc din nou, Claudiu). E posibil să mai fi existat şi un ax de balansier.
În memoria bunicului meu am decis să readuc ceasul la viaţă. A-propos, ce aparate aveţi prin casă care funcţionează după 70 de ani? Dar dacă aţi avea, cine s-ar încumeta să le repare? Dar ce aparate ştiţi că mai există şi funcţionează după 300 de ani? Este vorba de ceasurile mecanice, cu atât mai complicate cu cât au mai multe “complicaţii” şi sunt mai vechi.
De aceea Claudiu M. Burlan a făcut o lucrare excepţională, muncind la acest ceas o lună de zile (sigur, nu continuu). L-a şlefuit şi l-a rodiat de două ori pe spate, unde era extrem de zgâriat. I-a curăţat capacele coclite şi murdare. I-a desfăcut mecanismul piesă cu piesă, pe care le-a curăţat şi gresat. De două ori! A înlocuit geamul de plexiglas cu un cristal mineral. A curăţat cadranul de petele galbene apărute. A înlocuit orarul şi minutarul care erau ruginite complet şi secundarul care lipsea.
Mecanismul arată CA NOU, era plin de praf şi de mizerie de tot felul şi nici nu pornea decât armat până la refuz. Acum arată splendid şi are o abatere de +2 secunde pe zi stând pe masă, dar de numai o secundă la patru zile când a fost purtat. Sublim! Ceasul a redevenit o bijuterie şi îi mulţumesc din suflet lui Claudiu pentru toate eforturile de a-l salva. Eu consider că a lucrat PERFECT şi, în plus, extrem de ieftin, şi asta din dorinţa de a păstra în viaţă ceasurile vechi şi din ce în ce mai rare. Adica din pasiune şi dragoste pentru ele.
Când l-am primit înapoi de la ceasornicar aproape că mi se părea firesc să arate atât de bine, abia când l-am comparat cu pozele dinainte de “internarea la doctor” mi-am dat seama de efortul uriaş depus pentru recondiţionarea lui. Dacă există un Dumnezeu al ceasurilor (al celor mecanice, se spune, însufleţite), atunci sper să-l ajute pentru ca a salvat atât de multe de la uitare.
Într-un articol anterior sunt poze cu ceasul dinainte de a merge la Claudiu.
am un asemenea ceas care a apartinut aghiotantului Regelui MIHAI . pe spate are gravata stema regala. din pacate are arcul rupt. se poate repara ?
Claudiu face minuni, precis il poate repara. Gasesti datele lui pe http://www.ceasornicar.ro. Este foarte de incredere si te taxeaza putin.
Te mai rog sa te inscrii si pe forum daca ai timp, colegii de forum sunt foarte interesati de fragmentele de istorie ascunse chiar si intr-un ceas. Al tau poate fi foarte rar, datorita stemei si cui a apartinut. Succes.
Am si eu un asemenea ceas cu numar de serie 304.Este complet cu toate piesele originale, in perfecta stare de funcionare.A suferit doar o curatare in 2007, facuta tot de un profesionist(are 75 ani).Este o bucurie sa-l vezi functionand.
Revin cu o precizare. Dupa ce am citit cate ceva pe forum, sesizez ca exista o problema cu marcajul pe capacul exterior. Nici ceasul meu nu are marcat MAN, dar pe spatele primului capac este stantata seria idem cu cea de pe carcasa.
Dan, ma bucur ca ai un ceas frumos care si functioneaza. Cat despre capacul exterior inscriptionat MAN-SSAU, se pare ca nu toate ceasurile din acest lot au fost inscriptionate. Nu stiu care a fost motivul dar e posibil sa rasara de undeva din praful arhivelor.
Pentru cei ce doresc o valoare a ceasului,le recomand sa viziteze http://www.markpol.de/antik.htm, unde vor avea placuta surpriza a unui pret de 2650 euro. Multa bafta!
Incredibil pret. De mare!
In Romania asemenea ceasuri se vand cu 200 EUR. Daca sunt in stare buna pot fi 300 EUR. Dar 2650 EUR? Wow! Multumesc de informatie.
Salutare,
referitor la chestiunea capacului spate (marcat sau nemarcat MAN SSAU) este evident ca atata vreme cat are numarul de ordine marcat la interior capacul este cel original.
Foarte probabil a existat un lot care n-a fost marcat dintr-un motiv inca necunoscut.
Am facut corectura pe Ceasuri pentru Romania!
Cat despre pret ceasul la care se face referire pe markpol.de este altceva. Un ceas de mana tranzitional (probabil undeva intre 1910-1920), derivat desigur dintr-un ceas de buzunar, cu siguranta supraevaluat chiar si pentru particularitatea celor doua coroane.
Bijuterie de ceas.
PS: Foarte frumos articolul. Felicitari.
o zi frumoasa,
cautand pe internet o masina foarte interesanta numita -LANDERON- tip cronograf, montata pe foarte multe marci de ceasuri perioada 1945-1955,am gasit intamplator la un fost aliat,un tavanes romanesc nr.1730 in perfecta stare la un pret de…1200 euro.Va dau legatura, eBay.de GOUSSET CHRONOGRAPHE TAVANNES WATCH CO DE 1900 .Ar fi bine de adaugat la cele deja gasite.
am si eu un asemenea ceas seria 537 si as fi interesat sa-l vand ,pentru relatii parazitu_82@yahoo.es sau tel 0784026576
Buna ziua!Am si eu un ceas de buzunar Tavannes care are marcat pe capac Grand Prix Bruxelles 1910.As vrea sa stiu care e valoare lui(are cred 4 rubine)
Salut Daniel,
Multumesc pentru informatie. Imi cer scuze ca nu am vazut comentariul tau mai repede, nu stiu de ce mi-a scapat.
In primul rand am trimis informatia cu numarul de serie al ceasului tau la proprietarul site-ului Ceasuri pentru Romania: http://ceasuripentruromania.ro/ceasuri.php?id_article=102 care se straduieste sa tina lista numerelor de serie cunoscute. Vei vedea ca nr de serie 537 nu exista in baza de date cunoscuta pana acum si e o bucurie sa mai aflam de cate un exemplar.
Apoi… eu nu ma ocup de vanzari/cumparari. Daca mai ai ceasul, poti intra pe http://www.ceasornicar.ro/forum unde este o sectiune dedicata pentru tranzactii. Pregateste niste fotografii clare din toate unghiurile, inclusiv cu mecanismul din interior.
Succes.
Salut Nistor,
Pentru evaluarea unui ceas este nevoie, obligatoriu, de fotografii clare din toate unghiurile, inclusiv cu mecanismul.
4 rubine este foarte putin, sunt sigur ca doar 4 se vad iar celelalte sunt ascunse. Un Tavannes de buzunar cum am prezentat mai sus pe blog are 17 rubine.
Apoi trebuie sa ceri ajutor specialistilor. Eu nu sunt unul din ei, din pacate, dar gasesti foarte multe informatii pe http://www.ceasornicar.ro/forum unde poti sa ii rogi pe colegi sa te ajute cu o evaluare, in topicul dedicat.
Succes.
sunt posesorul unui ceas tavannes 3 in stare de functionare as dori sa il vand daca ma poate ajuta cineva
daca este cineva interesat ma poate suna la 0768303469
buna ziua, detin si eu un tavannes grand prix,cu referinte M.A.N S.S.A.U NR.SERIE 1618, mecanism complet carcasa intacta, fara sticla si lipsa cateva ace.v-as ruga daca ma puteti indruma spre un ceasornicar priceput pentru a-l readuce la viata sau pentru a putea ajuta pe altcineva cu un tavannes incomplet. nr.meu este 0745619728. Va multumesc
Salutare !Am si eu un ceas Tavannese Co grand prix de la bunicul meu care a fost locotenent colonel in armata romana. Seria de pe spatele capacului este 121. Ceasul este in stare foarte buna pt ca a stat mai mult in dulap. As vrea sa stiu cam cat valoreaza P.S.: Nu vreau sa il vand pt ca are valoare sentimentala dar vreau sa stiu de curiozitate. Multumesc pt acest blog minunat.
@Flavius
Eu l-am trimis la reparat pe al meu la Claudiu Burlan – http://www.ceasornicar.ro, este un specialist foarte bun care mi l-a reconditionat impecabil.
Poti lua legatura direct cu el si iti spune cum sa i-l trimiti.
Te mai rog sa iei legatura si cu http://www.ceasuripentruromania.ro (Dan Catalin Buzdugan) ca sa treaca numarul de serie al ceasului tau in lista celor cunoscute pana acum.
@Radu
Salut Radu, mulțumesc pentru aprecieri. Un astfel de Tavannes este între 700-1000 de lei, în funcție de starea în care se află.
O evaluare mai precisă poți obține de pe http://www.ceasornicar.ro/forum la secțiunea Evaluări, colegii de acolo sunt foarte pricepuți la ceasuri de buzunar. Trebuie doar să pui pe net niște poze clare din toate unghiurile, inclusiv cu mecanismul.
Te mai rog să contactezi administratorul site-ului http://www.ceasuripentruromania.ro/ceasuri.php?id_article=102 care a făcut o muncă de documentare extraordinară și a reușit să inventarieze câteva exemplare din această serie de Tavannes făcute special pentru armata română. Ne-am bucura cu toții să îl avem și pe al tău în listă.
Succes, Mihai
M-ar interesa sa achizitionez un asemenea ceas.Daca cineva are de vanzare rog sa ma contacteze la ciucas123@yahoo.com .Merci !
mai sunteti interesat de tavannes chronograph? detin unul si arata foarte bine ca si functionare la fel
am un tavannes chrono il vrea cineva?
Da..pe mine ma intereseaza unul in stare cat mai buna.
Astept mailurile si va raspund cat mai repede.
uitasem de nr de contact ca vad ca adresa de mail nu se afiseaza 072109428
0721094208
Am Tavannes-ul cu nr. 249. Ceasul este functional (cadranul mic de jos, orarul si minutarul). Urmeaza sa-l pozez si sa il scot la vanzare. Am scris celor de la ceasuripentruromania dar nu am primit nici un raspuns si nici in lista nu a fost introdus.