– Hai măi, că nici nu iese în evidență! Nici nu se vede că a fost atât de scump!
    – Ce firmă mai e și asta? N-am auzit de ea!
    – Cum, nici nu rezistă sub apă?

    Așa este, Nomos Glashütte Tangomat Ruthenium nu e făcut să reziste sub apă. E făcut pentru simplitate, eleganță, rafinament, precizie, detaliu. Este făcut de o firmă de ceasuri, nu de modă, printre puținele firme care își produc singure mecanismele.

    Glashütte este un sătuc din Germania unde își au sediul câteva manufacturi de ceasuri, printre cele mai renumite: A. Lange & Sohne, Glashütte Original, Muhle. În 1990 li s-a alăturat și Nomos. Nu orice ceas se poate lăuda că provine din Glashütte, numai acele ceasuri a căror producție se face cel puțin 50% în Glashütte. Nomos nu are deloc această problemă, ei produc singuri 75-95% din valoarea ceasurilor. Asta asigură și locuri de muncă, tradiție, patriotism local, dar și calitate.

    Primele mecanisme folosite de Nomos au fost Peseux 7001, dar le-au modificat și îmbunătățit atât de mult, înlocuind piese cu unele elaborate in-house, încât au fost nevoiți să-și boteze propriul mecanism Alpha. Au urmat Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Xi. Nici nu e de mirare, întrucât Nomos înseamnă în greacă: lege, regulă, ordine.

    Un mecanism produs in-house înseamă inovație, ani de muncă pentru proiectare, elaborare, testare. Nu în ultimul rând înseamnă reputație. Mai înseamnă și independență față de marele grup de firme elvețiene Swatch care produc mecanismele ETA atât de răspândite. Nomos are și patente de invenție:

    • modulul pentru dată se aplică în jurul mecanismului, și nu deasupra, asta îl face să rămână subțire
    • rezerva de putere este un sistem foarte simplu, patentat

    Am început cu o introducere a firmei Nomos Glashütte, pentru că am primit de la firma Lateral unde lucrez un cadou minunat, cu atât mai mult cu cât a fost neașteptat: buget de $2500 pentru a-mi cumpăra un ceas. Alegerea a fost grea, dar bineînțeles extrem de plăcută. Am aplicat diverse filtre ca să restrâng căutările dar am ajuns tot la vechea dragoste: Nomos Glashütte Tangomat Ruthenium. Știam de acest model de câțiva ani, dintr-o fotografie văzută pe forumul ceasornicar.ro și de atunci mi-a rămas în suflet. Nu am ezitat să contribui și eu cu încă $500.

    Aspect general

    În primul rând m-a atras prin design-ul foarte elegant, conceput la Berlin, capitala europeană a artei. Am admirat întotdeauna ceasurile dress, simple, elegante, de purtat la costum. Pentru ca un ceas să fie dress, el trebuie să îndeplinească anumite condiții esențiale: subtil, simplu, precis, natural, mecanic. Unele aspecte de ordin anatomic, cum ar fi încheietura mea subțire, m-au limitat la un diametru de maxim 40mm. Modelul ales are 38.3 mm diametru și numai 8.3 mm grosime, fiind tăiat drept, geometric, fără geam bombat, fără anse curbate.

    Cadranul

    Modelul Tangomat are doar două culori pentru cadran. L-am ales pe cel negru care este foarte simplu și elegant, galvanizat, placat cu rutheniu – un metal nobil din familia platinei. Culoarea gri închis a rutheniului împrumută din lumina ambientală, astfel încât cadranul este când negru, când gri, când cafeniu închis. Arătătoarele sunt și ele șlefuite și placate cu rutheniu.

    Înscrisurile de pe cadran sunt cu culoare ocru, orele pare sunt marcate cu cifre arabe, iar orele impare cu indecși. Numele firmei producătoare Nomos Glashütte apare central la ora 12, iar sub ora 6 se găsește inscripția “Made in Germany”. Scrisul are un finisaj extrem de atent, având corpul literei foarte mic și clar.

    Între anii 1919-1933 a existat în Germania o școală de design numită Bauhaus. Școala combina meșteșugurile și arta, având un impact foarte puternic asupra stilului mobilierului, clădirilor și al altor obiecte de uz casnic. Bauhaus a avut rolul cel mai important în curentul arhitecturii moderniste și al designului modern. Tel Aviv este în patrimoniul Unesco pentru cele peste 4000 de clădiri în stil Bauhaus construite după 1933.

    De ce am făcut această divagație? Pentru că designerii din Berlin au găsit cadrane de ceas din anii 1930 din epoca Bauhaus și le-au folosit ca inspirație pentru cadranul modelelor Tangente și Tangomat. Dacă acum 85 de ani cadranele nu au fost bine primite, fiind mai grosier lucrate, tehnicile de acum au permis realizarea și finisarea lor extremă, păstrând stilul acelor vremuri. Cifrele orelor sunt cu caractere specifice epocii Bauhaus, stilizate, cu un serif minimal, dar prezent.

    Carcasa

    Este făcută din oțel inox chirurgical 316 L (emite foarte puțin nichel, cu mult sub limita admisă în Germania), are ansele lungi și îndoite în unghi, coroniță marcată Nomos. Carcasa strălucește, iar inelul care fixează geamul (bezel) este foarte subțire. Geamul este din cristal de safir, forma cristalizată a oxidului de aluminiu. Este un material găsit în mod natural dar și produs sintetic, cu o duritate excepțională de 9 pe scara Mohs (de 8 ori mai dur decât sticla) care se poate zgâria numai cu alt safir sau cu diamant. Din cristal de safir sintetic se fac și geamurile mașinilor blindate. Spatele carcasei este tot cristal de safir, pentru a putea vedea mecanismul Epsilon din interior.

    Mecanismul

    Mi-am dorit un mecanism automatic, care se încarcă prin mișcarea mâinii. Mecanismul Epsilon este produs integral de Nomos, are diametrul de 31mm, adica 13 3/4 lignes (unitate de măsură a lungimii, folosită în Franța înainte de adoptarea sistemului metric), grosime de 4.3 mm, 26 de rubine, rezervă de mers de 43 de ore, secundar la ora 6 (sub-second). Poziționarea secundarului la ora 6 face ca mecanismul să fie mai subțire decât cele cu secundar central. Grosimea de 4.3 mm, deși infimă, pare mare dacă îl comparăm cu mecanismul Alpha cu armare manuală cu o grosime de numai 2.6 mm.

    Armarea

    Rotorul este piesa mobilă care armează mecanismul, este construit dintr-o singură placă de 3.8 grame și este bidirecțional (“trage” ceasul în ambele sensuri). Pentru Epsilon este caracteristic rotorul de mari dimensiuni, mai mare decât cele găsite în mecanisme similare, având o forță de armare mai mare. Când arcul este tras la maximum, intră în funcțiune un ambreiaj care protejează arcul să nu se blocheze și face ca rotorul să se învârtă în gol. De asemenea, rotorul este ajustat precis ca să se potrivească cu tensiunea arcului pentru a nu-l uza și încetinește atunci când ceasul este armat complet.

    Balansierul

    Este inima ceasului, care împreună cu furca ancorei și roata ancorei produc sunetul specific de tic-tac. Axul balansierului are protecție antișoc Incabloc iar arcul balansierului este făcut din Nivarox 1A. Nivarox 1A (NI VARiable, ni OXydable – în franceză) este un aliaj de fier, nichel, titan, crom și beriliu care este antimagnetic, inoxidabil, dar cel mai important: compensează efectele temperaturii asupra lungimii arcului. Mersul precis al ceasului se poate ajusta folosind un microregulator Triovis. La o frecvență de 21600 a/h (alternanțe pe oră, adică jumătăți de oscilații pe oră), inima acestui mecanism bate de aproape 200 de milioane de ori pe an!

    Decorațiunile și marcajele

    Ca orice manufactură serioasă, Nomos își decorează și marchează mecanismele și carcasele. Coronița, catarama curelei, rotorul și placa de sub balansier sunt marcate Nomos. Podurile au fost înlocuite cu plăci trei sferturi placate cu rodiu care acoperă 75% din suprafața mecanismului și oferă o mai bună stabilitate și precizie la poziționarea găurilor. De asemenea, Glashütte click, clichetul care blochează roata arcului pentru a nu se învârti în sens invers este diferit ca formă de cele elvețiene și sună altfel la armarea ceasului.

    Roata coroniței și roata arcului sunt decorate cu “sunburst decoration”, un model în formă de spirală realizat cu pulbere de diamant. Piesele fixe sunt decorate cu solzi “Langeleist perlage” și plăcile cu “Glashütte ribbing”, un model de dungi asemănătoare valurilor. Șuruburile sunt tratate termic pentru a le căli dar și pentru a obține culoarea albastră tradițională, potrivită cu rodiul plăcilor și violetul rubinelor.

    Cureaua

    Cureaua este făcută din piele Horween Shell Cordovan, o piele rară și foarte rezistentă, preluată din crupa calului, extremitatea dinspre coadă. Acest tip de piele a fost prelucrat mai intâi de spaniolii din Cordoba, de aici și numele. Pielea obținută după eliminarea firelor de păr are fibre apropiate, este moale și este potrivită pentru pantofi, mănuși sau curele de ceas.

    Ce îmi place foarte mult la Nomos este că nu se iau atât de mult în serios. Site-ul lor este plin de comentarii savuroase, poante, informații din cu totul alt domeniu decât ceasurile. Enciclopedia Nomos publicată pe site are un umor subtil. Discuțiile prin email cu reprezentanții Nomos sunt o plăcere: mi-au explicat în jumătate de pagină de ce nu îmi pot acorda nicio reducere de preț.

    Ce aparate sau mecanisme aveți prin casă? Care din ele mai funcționează sau măcar a rezistat sute de ani? Ceasurile sunt făcute să dăinuie și să ne supraviețuiască. Le primim moștenire și le lăsăm moștenire. Ele nu măsoară trecerea timpului, ci ne învață o lecție mult mai importantă: chiar dacă au o viață de sute de ani, ceasurile ne arată întotdeauna timpul prezent. Este un mesaj venit din alte vremuri care merge spre vremurile ce vin: trăirea clipei prezente, trăirea clipei ACUM!

    6 Comments

    1. Faina alegere! Jos palaria, sunt foarte putini care stiu despre Nomos, iar admiratia creste mai mult! Recunosc, inca nu am bani sa trec de la ceasuri de masa la cele de marca, dar nici nu inghit fashion watch, ori Swatch. In momentul de fata am un ceas quartz, iar in ideea asta am preferat sa merg pe Japonia, datorita anilor 70. Nici in ruptul capului nu vreau sa imi iau un quartz elvetian, fie el si Vacheron Constantin, prefer un ceas mai ieftin, dar mecanic ori automatic!
      Oricum, fain ceas, sa il stapenesti cu placere!
      P.S. Fain articol!

    2. Sa-l porti sanatos, Misa! Ma bucur sa citesc din nou ce scrii, sa vad ca esti bine si ca 2012 a fost un an plin, sper ca si bun pentru tine, si iti doresc 2013 sa fie si mai bun! nu- mi vine sa cred – ceas pentru ceas si nu pentru moda – nu te-ai schimbat prea tare, congrats 🙂 e absolut superb

    3. Salut!
      Am descoperit recent acest post. Sper ca încă îl mai stăpâneşti sănătos – e o bijuterie. Cunosc feelingul prea bine. Deţin un Ahoi în care bate acelaşi Epsilon. Motivul alegerii NOMOS e desigur: “Manufaktur”, înaintea unui ETA pe bandă de € – 200,00 montat într-un Omega, Longines sau modificat de Mühle Glashütte – deşi au modele care îmi plac. “Că nu iese în evidenţă?”, n-are “nume cu sonor” – perfect, l-am luat pentru mine, nu pentru public. Iar cine ştie, cunoaşte…:)

      Al meu ar trebui să îl reglez, căci are abatere destul de mare. Ai avut curajul să-l laşi pe mâna vre-unui ceasornicar în ţară?

      1. Salut Împătimitule 🙂
        Da, sigur că îl mai am, îl și port. Mulțumesc pentru comentariu.

        Dacă al tău e nou-nouț, atunci se mai așează mersul și abaterea se mai corectează. Dacă mai este în garanție și depășește toleranțele maxim admise (nu știu care sunt, cred că +- 1 minut pe zi), atunci poți să-l trimiți înapoi pentru reglaj.

        Mai poți găsi poziția în care să-l ții peste noapte care să compenseze abaterea de peste zi.

        Dacă nu mai e în garanție, poți tot la Nomos să-l trimiți. Dacă vrei în România, atunci numai cu transport asigurat. Eu l-aș da cu maximă încredere la Claudiu Burlan – http://www.ceasornicar.ro.

        Succes!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *