jurnalul lui mihai

în mileniul III jurnalul intim devine public

bicicletă, noapte, îngheț

Share Button

De când s-a micșorat ziua am început să ies pe întuneric cu bicicleta. Partenerul meu de ture, Dorin, cunoaște cu ochii închiși traseul Bandă Roșie din Făget. Pornim din Mănăștur pe strada dintre păduri, Basarabiei – drumul care leagă străzile Câmpului de Sfântul Ion. În vârful dealului întâlnim traseul Bandă Roșie și facem o pauză la băncuță, de unde admirăm luminile orașului. E întuneric deplin, uneori avem parte de lună și stele, de multe ori de ceață.

Frontalele luminează suficient de mult pe urcare, când avem viteză mai mică. Încercăm să urcăm în paralel, cu geamul mat peste ledurile Petzl XP pentru a lumina difuz poteca. Drumul din pădure e acoperit complet cu frunze ruginii care foșnesc sub roți și care maschează pietrele sau gropile. În fața mea, Dorin zboară peste ghidon și se rostogolește. Un bolovan mare i-a barat drumul și roata din față. Scuipă tot pământul din gură, stăm puțin, își revine, ni se face frig, pornim. Nici nu ne dăm seama cum ajungem la intersecția Drumul Sfântul Ion cu Drumul Sălicii, suntem încălziți de la urcuș. Liniștea adâncă și efortul fizic ne induc multă relaxare.

Apoi alegem urcușul printre case și pădure spre radarul din Feleacu, o pantă susținută unde ne distanțăm unul de altul, Dorin trage mult mai bine la deal. Derapez pe pământul prăfos și cad cu picioarele prinse în pedale. Dorin nu se mai vede. Într-un exercițiu de singurătate, îmi sting și frontala. Este întuneric ca în peșteră, în orice direcție mă uit. Pedalez apoi să-l ajung pe Dorin și ieșim în câmpul de lângă radar, știm asta după OZN-ul luminat roșu din apropiere.

De acolo se vede tot orașul, este fantastic. Cineva are aniversarea azi, se văd artificii colorate spre Mănăștur. La Mulți Ani! Facem rapid câteva poze și ne închidem toate fermoarele. Urmează coborârea pe întuneric. Viteza ne este limitată de raza lanternelor și de frig. Degetele îngheață pe frâne, prin mănușile duble. Degetele de la picioare îngheață și ele, în ciuda protecțiilor termice. Pe zona de asfalt pe care o traversăm este gheață destul de groasă, semn că sunt câteva grade bune sub zero. Coborâm spre oraș, ne salutăm în grabă, suntem înfrigurați. Sezonul urmează să se încheie.One Comment

  1. InTrecere
    12 December 2011 9:08 pm/ Reply

    frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*