let’s do it, românia

Proiectul Let’s Do It, România își propune curățarea într-o singură zi a mormanelor de gunoi din arealele naturale ale țării. Modelul este preluat de la alte țări europene cum ar fi Estonia (inițiatoarea proiectului în 2008), Lituania, Letonia, Portugalia.

Etapele proiectului sunt cartarea și colectarea gunoaielor. Cartarea presupune identificarea gunoaielor din fiecare județ, localizarea lor, descrierea compoziției, fotografierea și încărcarea lor în sistemul informatic. Pasul al doilea este ziua de colectare când voluntarii, ONG-urile și firmele de reciclare și de salubritate vor colecta selectiv deșeurile.

Județul Cluj a fost selectat ca județ pilot pentru această acțiune, pentru că cei mai mulți voluntari s-au înscris în acest județ. Toată rețeaua de drumuri din Cluj a fost împărțită în 43 de trasee care s-au distribuit între echipele de voluntari de cartare. O echipă este formată din minim 3 persoane și are nevoie de mașină pentru deplasare, aparat GPS, aparat de fotografiat.

Împreună cu Anca și Clio am format o echipă și am parcurs Traseul 27. In 9 ore am parcurs în total 175 km, din care traseul propriu-zis a fost 90 km. Am identificat 27 de mormane de gunoi aflate în special la marginea localităților, pe malurile abrupte și sub poduri. Am identificat chiar și gunoaie aruncate de firme: sticle de plastic sigilate sau sticle goale de la un bar din apropiere. În fața noastră oamenii aruncau gunoiul în Arieș sau chiar pe marginea drumului. Cele mai mari grămezi de gunoi găsite aveau o suprafață de peste 200 metri pătrați.

Pe durata zilei am avut parte de ploaie, noroi, ocazional dificultăți de orientare, drumuri foarte proaste, dar ne-am simțit bine făcând ceva util în folosul tuturor.

Atenție! Urmează imagini cu multe gunoaie!

Traseul nr. 27, Cluj

morman 1

morman 6

morman 9

morman 11

morman 12

morman 15

morman 16

morman 17

Gunoaie pe râul Arieș

Update: acțiunea-pilot de colectare din Cluj are loc în 22-23 mai 2010. La nivel național are loc în 25 septembrie 2010. Înscrieți-vă în număr cât mai mare!

2 responses to “let’s do it, românia”

  1. Daniel says:

    Mi-ar plăcea să știu că odată făcută curățenia s-ar trezi și conștiința cetățeanului legat de asta.

    Off-topic – nu merge comment din ff 3.6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *