sub apă – biserica scufundată de la Beliș

Sub apa e liniste si calm. Pentru cateva zeci de minute esti impreuna numai cu coechipierul de scufundare si cu bulele de aer care urca pe langa voi. Sub apa nu ajungi daca nu ai incredere in echipament, in coechipier si in tine insuti. La nevoie, partenerul de scufundare imparte cu tine aceeasi sursa de aer. Uneori pestii se apropie pana la o lungime de brat si chiar se lasa mangaiati.

Orice reglaj la echipament are efect imediat, orice greseala poate fi fatala, orice gest trebuie sa fie precis. Scufundarile necesita echipament special, antrenament si practica, testeaza fizicul dar mai ales psihicul, testeaza relatiile dintre oameni. Sport, pasiune, drog? Cate putin din toate.

N-am intrat de mult timp intr-o biserica cu preot si credinciosi, dar la Belis am intrat in biserica scufundata, mai bine zis acoperita cu apele lacului de acumulare. Construita in secolul XIV si inundata in anii ’60, biserica de piatra sta si astazi in picioare, la 15 metri sub luciul apei. Senzatiile si sentimentele au fost amestecate: emotie, curiozitate, teama, frig, dezorientare.

La 20 de metri adancime apa are 6-8 grade, intunericul e aproape de nepatruns, iar in apa tulburata vizibilitatea se reduce pana la varful nasului.

Ce ramane? Senzatia de imponderabilitate, plutirea, zborul. Urcarea si coborarea fara nici un efort. Fantasticele creaturi, constructii, epave si peisaje subacvatice.

Ii multumesc colegului meu de scufundare, Andras, pentru increderea si rabdarea de care a dat dovada si pentru fotografiile de mai jos.

6 responses to “sub apă – biserica scufundată de la Beliș”

 1. […] albe pe hartă, complet necunoscute, mai sunt sub apă și sub pământ. Omul a avut o strânsă legatură cu peștera încă din preistorie, dar acum […]

 2. Stefan says:

  Superbe pozele sub apa, cu ce aparat ai facut? ms

 3. mihai says:

  Ştefan, nu eu am făcut pozele, am scris ca îi aparţin partenerului meu de scufundare, Andras. Pe vremea aceea nu aveam posibilitatea să fotografiez sub apă, acum însă am şi voi posta câteva din Marea Neagră.

 4. […] 3 ani m-am scufundat pentru prima oară în lacul de acumulare Beliș-Fântânele, la biserica de sub ape. Am făcut atunci două scufundări, prima mai puțin reușită, iar a doua foarte frumoasă și […]

 5. yunya says:

  e mestioro ce se vede sub apa belis

 6. alex says:

  Buna Mihai, ai cumva mai multe poze cu Biserica din Beles, imi sunt necesare pentru un studiu. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *